Ontdek waarom de Voedselbank van Eke onze hulp kan gebruiken

13 jaar oud is de bestelwagen waarmee de Voedselbank van Oost-Vlaanderen in de hele provincie voedsel inzamelt en verdeelt aan minderbedeelden. Hoog tijd om dit broodnodig transportmiddel te vervangen.

“De eetwaren ophalen bij zowel fabrikanten als distributeurs, ze verzamelen en ze vervolgens verdelen over de meer dan 60 caritatieve verenigingen die in onze provincie meer dan 11.000 minderbedeelden helpen.”

Zo omschrijft Jean-Marie Mortier de activiteiten van de Voedselbank van Oost-Vlaanderen. Deze Voedselbank zamelt zo’n 17 ton voedsel per week in en geeft die aan wie het nodig heeft.

Korte vervaldatum

Het is duidelijk dat de logistiek hierbij superbelangrijk is: de producten hebben vaak een korte vervaldatum en moeten dus zo snel mogelijk worden ingezameld en opnieuw verdeeld.

Bovendien moet dat allemaal op een juiste manier gebeuren. De Voedselbanken krijgen geregeld bezoek van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid. Gepaste stockeermogelijkheden, logistiek materieel waarin het voedsel koel blijft, kuismachines… Ze zijn allemaal broodnodig.

Nieuwe bestelwagen

Het geld van de actie ‘Uitgeven in je buurt’ gaat dan ook naar de aankoop van nieuw materieel. Jean-Marie Mortier: “Onze bestelwagen met koeling is 13 jaar oud. We hebben dus dringend nood aan een nieuw exemplaar, ook met koel- en vriesmogelijkeden. En, belangrijk, het moet een bestelwagen zijn die je met een rijbewijs B mag besturen!”

Winkel bewust in je buurt

Een babbeltje bij de bakker, een extra sneetje charcuterie en een knipoog bij de slager ... bij de buurtwinkel binnenstappen loont. En je doet er niet alleen jezelf een plezier mee: betaal je met je Sodexo Card, dan schenken wij automatisch 2 cent aan de Voedselbanken.

Lees de andere verhalen

 • “Bakker worden was een late, maar een goede roeping”

  Wellicht doet de dorpsnaam Bocholt bij weinigen een lichtje branden. Maar als je weet dat dit Limburgse dorp vlakbij Bree ligt, dan zal het wèl duidelijk worden. Bree, de thuisgemeente van Kim Clijsters, die zelfs af en toe bij bakkerij Knapen komt binnenwippen. “Ze is verre familie van me”, zegt bakker Jack Knapen.

  Lees meer
 • Een geweldige slagerij, maar graag terug naar West-Vlaanderen

  Elsene is een van de tweetalige gemeentes bij Brussel. Het is een drukke, levendige buurt, met heel veel winkels en winkeltjes allerhande. We treffen er slager Jan Verraes in de mooie keurslagerij ‘Jan & Krista’.

  Lees meer
 • Het is goed tafelen in bistro ‘Onder den Toren’

  Bij de sportliefhebbers zal de gemeente Oosterzele wel een lampje doen brengen. Wielerfanaten weten ongetwijfeld dat de Ronde van Vlaanderen er passeert. Voetballiefhebbers zullen misschien wel gehoord hebben dat Tom De Sutter uit deze gemeente, gelegen tussen Wetteren en Zottegem, afkomstig is. En lekkerbekken kennen dan weer bistro ‘Onder den Toren’. Een gesprek met eigenaar Koen Brackenier.

  Lees meer