⭐ De Belgische Voedselbanken: redders in nood

Elk jaar krijgen in ons land zo’n 170.000 mensen voedselpakketten en andere noodzakelijke levensmiddelen van de Voedselbanken, een organisatie die strijdt tegen honger en voedselverspilling. De Voedselbanken steunen hiervoor op de hulp van bedrijven, waaronder Sodexo, maar ook op talloze mensen zoals jij.

België telt negen Voedselbanken. In 2019 zamelden ze samen bijna 18.000 ton voedsel en andere noodzakelijke levensmiddelen in, die ze vervolgens via meer dan 623 erkende liefdadigheidsinstellingen verdeelde aan zo’n 170.000 mensen in nood.

De Voedselbanken zamelen voornamelijk voedingsmiddelen in, maar ook hygiënische of onderhoudsproducten. Zo willen ze erg lage gezinsbudgetten wat meer ademruimte geven. De producten worden opgehaald bij de verschillende vestigingen van een zeventigtal bedrijven en organisaties in België. De voornaamste bronnen zijn:

 • de voedingsindustrie
 • de voedingsdistributie
 • de groenten- en fruitveilingen
 • het Fonds voor Europese Hulp aan de Meest Behoeftigen (FEAD), via het Programma Overheidsdienst-Maatschappelijke Integratie (POD-MI)
 • de inbreng van het grote publiek via jaarlijkse voedselinzamelingen

Logistieke krachttoer

Na de inzameling controleren de Voedselbanken de kwaliteit van de producten en verdelen ze in pakketten. Deze pakketten worden vervolgens verdeeld over de 623 aangesloten liefdadigheidsinstellingen, in functie van het aantal minderbedeelden die elke vereniging helpt. Liefdadigheidsinstellingen die een sociaal restaurant uitbaten, kunnen de ontvangen producten ook gebruiken voor de voorbereiding van maaltijden.

Om dit allemaal te bolwerken, beschikken de Voedselbanken over koel- en diepvriescellen, koelwagens en de nodige uitrusting voor overslag en goederenbehandeling, en kunnen ze beroep doen op de hulp van duizenden vrijwilligers.

Help mee

De aankoop, het onderhoud en de verzekering van al het materiaal en de opslagplaatsen vergt echter een aanzienlijk budget. Dat moet hoofdzakelijk door giften gedekt worden, want afgezien van de voedselpakketten van het Fonds voor Europese Hulp aan de Meest Behoeftigen krijgen de Voedselbanken geen subsidies.

Dit jaar hebben de Voedselbanken meer dan ooit hulp nodig. Door de coronacrisis is het aantal hulpbehoevenden dat bij de Voedselbanken aanklopt, immers met 20% gestegen. Ook jij kan op verschillende manieren helpen. Heb je tijd vrij, dan kan je je engageren als permanente vrijwilliger of tijdelijk deelnemen aan de jaarlijkse voedselinzamelingen die sommige supermarkten organiseren ten voordele van de Voedselbanken. Je kan ook een financiële bijdrage storten of voedsel schenken tijdens de jaarlijkse voedselinzamelingen. De data en locaties van deze inzamelingsacties worden aangekondigd op de Facebookpagina van de Voedselbanken.

Sodexo steunt de Voedselbanken al vele jaren, vroeger met de papieren Lunch en nu blijven we dat ook doen met onze digitale Lunch Pass. Vergeet dus niet om met je Lunch Pass te betalen! Vanaf deze maand starten we de ‘(Uit)geven in mijn buurt’-campagne immers weer op, en schenken we 2 cent voor elke betaling met de Lunch Pass bij een buurtwinkel. Help jij mee?

Lees de andere verhalen

 • Cupcake specialist Lilicup start e-shop tijdens lockdown

  Als ‘cupcake-speciaalzaak’ bleef het Brusselse Lilicup de hele tijd geopend. Maar essentieel kunnen we dit product van deze lokale handelaar niet echt noemen. Of toch? “Misschien zijn we wel een essentieel psychologisch product om te zorgen dat iedereen er positief gestemd bij blijft.”

  Lees meer
 • 🐄 Healthy & Beldy, de eerste biologische én halal slagerij

  Slagerij Healthy & Beldy in Laken verkoopt een allesbehalve banaal product. Klanten vinden er lokaal, biologisch vlees dat nog eens halal is ook. Het verhaal van uitbater Kamel is al even bijzonder.

  Lees meer
 • 🥇 Burgerinitiatieven in tijden van Corona

  COVID-19 (het corona-virus) heeft de wereld en ons land ondertussen in zijn greep en onze regering en bedrijven hebben de nodige maatregelen getroffen...

  Lees meer