Corona: Getuigenis van een kruidenier

“Hopelijk blijven al die nieuwe klanten terugkomen eens de situatie weer normaal is”


Hoe doen lokale handelaars het? Als ze nog mogen openblijven natuurlijk… Wij trokken naar Peizegem, waar kruidenier Erwin De Cock de hamsterwoede aan den lijve ondervond en hoopt dat nieuwe klanten de weg naar zijn zaak blijven vinden. 

“De eerste dagen was de meerverkoop extreem, nu evolueert de situatie langzaam terug naar hoe het vroeger was.” We ontmoeten een tevreden Erwin De Cock in zijn kruidenierszaak in een deelgemeente van Merchtem.  

Die groei in verkoop is echter voor een groot stuk te danken aan de hamsteraars, die in het begin van de crisis duidelijk ook kruidenierszaken aandeden. Erwin De Cock: “Wc-papier, zeep, huishoudrol, maar ook bloem en conserven… Wij zagen dezelfde trends als in de supermarkten. Als die geen voorraad meer hebben, zakken de klanten af naar hier…” 

Het zorgde ervoor dat we bepaalde producten drie keer zoveel verkochten als gewoonlijk, met huishoudrol als uitschieter. “Op een bepaald moment zaten we zonder stock.”  

Mensen mijden de supermarkt 

Met zijn 100 m2 is de kruidenierszaak van Erwin en zijn vrouw gemiddeld qua grootte. Ze ligt in Peizegem, een kleine deelgemeente van Merchtem, met zo’n 2700 inwoners. Heel wat mensen kennen de winkel, maar kwamen nog niet over de vloer. Tot corona mensen opnieuw dichter bij huis deed winkelen.  

“We hebben heel wat nieuwe klanten mogen welkom heten”, zegt Erwin De Cock. “Zelfs mensen die niet uit het dorp zijn. De reden? Ze willen niet naar de supermarkt gaan. Voor hun veiligheid, maar ook omdat ze opkijken tegen wachtrijen.” 

De kruidenier hoopt hen natuurlijk te behouden. “Je merkt dat mensen nu te voet komen of de fiets nemen. Hopelijk blijft die gewoonte en komen ze dan automatisch bij ons langs. En hopelijk behouden ze ook de reflex dat lokaal kopen ook de lokale economie steunt.” 

Babbel meer dan ooit belangrijk 

Tegenover de hogere omzet die de winkel de jongste weken boekt, staan ook wat extra kosten. Zo hebben Erwin en zijn vrouw een plexiglas aan de kassa geïnstalleerd en dragen ze plastic handschoenen. “En wij kuisen de winkel ook vaker”, klinkt het. “De toonbank en het bancontact-toestel ontsmetten we heel wat keren per dag en ook de vloer reinigen we meermaals per dag met Dettol.” 

Op vlak van personeel zijn er echter geen veranderingen. De kruidenierszaak telt nog altijd drie medewerkers, die trouwens ook aan huis leveren. De Cock: “Dat deden we al, en dat blijven we ook doen. Vooral bij ouderen mensen die niet goed te been zijn of niet mogen buiten komen. We doen nu iets meer leveringen, maar de stijging is niet spectaculair. Maar we blijven wel enkel in Peizegem leveren. Leveren in andere dorpen kunnen we ons niet veroorloven.” 

Voor wie wel naar de winkel komt, is er trouwens nog dat extraatje bij de lokale handelaar: de babbel. Zeker in dorpen een belangrijk aspect. “Zeker nu”, zegt Erwin. “We stellen de mensen gerust. Daar hebben ze nood aan.” 

Geduld hebben en op voorhand bestellen 

Voor Erwin een nieuwe klant moet bedienen vraag ik hem nog snel hoe klanten hem zouden kunnen helpen in deze tijden. “Door geduldig te zijn”, klinkt het meteen. “Heb begrip als een bepaald product even niet verkrijgbaar is. Niet iedereen reageert daar even goed op.”  

Uiteraard is het belangrijk dat klanten ook de geldende regels goed opvolgen. Enkel door de nodige afstand te houden kan een kruidenierszaak veilig draaien.  

“Ook op voorhand bestellen is een tip”, besluit Erwin De Cock. “Enkele dagen geleden kwam hier een man binnen die 30 broden wilde kopen. Dat heb ik geweigerd. Dan hebben mijn andere klanten niets. Had hij die bestelling op voorhand doorgegeven, was het natuurlijk wel gelukt.” 

We weten wat ons te doen staat… 

Winkel bewust in je buurt

Een babbeltje bij de bakker, een extra sneetje charcuterie en een knipoog bij de slager ... bij de buurtwinkel binnenstappen loont. En je doet er niet alleen jezelf een plezier mee: betaal je met je Sodexo Card, dan schenken wij automatisch 2 cent aan de Voedselbanken.

Lees de andere verhalen

 • Een nieuwe koelcel voor de Voedselbanken dankzij jullie!

  Bedankt! Jullie gebruikten tijdens de (Uit)geven in mijn buurt-acties, die Sodexo in de zomer van 2019 en in november en december 2019 lanceerde, met meer dan 370.000 jullie Sodexo Card bij de handelaars in jullie buurt.

  Lees meer
 • Het is goed tafelen in bistro ‘Onder den Toren’

  Bij de sportliefhebbers zal de gemeente Oosterzele wel een lampje doen brengen. Wielerfanaten weten ongetwijfeld dat de Ronde van Vlaanderen er passeert. Voetballiefhebbers zullen misschien wel gehoord hebben dat Tom De Sutter uit deze gemeente, gelegen tussen Wetteren en Zottegem, afkomstig is. En lekkerbekken kennen dan weer bistro ‘Onder den Toren’. Een gesprek met eigenaar Koen Brackenier.

  Lees meer
 • Ontdek waarom de Voedselbank van Eke onze hulp kan gebruiken

  “Die nieuwe bestelwagen hebben we echt nodig.” - 13 jaar oud is de bestelwagen waarmee de Voedselbank ...

  Lees meer