Burgerinitiatieven in tijden van Corona

COVID-19 (het corona-virus) heeft de wereld en ons land ondertussen in zijn greep en onze regering en bedrijven hebben de nodige maatregelen getroffen. Deze maatregelen treffen ons allemaal, maar toch zijn er enkele bevolkingsgroepen die er een grotere weerslag van zullen ervaren: ouderen, zieken, kinderen, financieel zwakkeren… maar ook de lokale zelfstandige handelaren, voor wie een vermindering, of uiteindelijk zelfs het uitblijven van bezoeken aan hun zaak, het einde kan betekenen van hun activiteit, hun passie, hun droom.

Daarom zijn er de afgelopen weken meerdere sociale initiatieven opgestart om deze mensen doorheen deze uitzonderlijke periode te helpen. Wij stellen je enkele interessante initiatieven voor, waarbij mensen een hand kunnen uitreiken naar hun naasten in hun omgeving.

Deze lijst zal de komende dagen en weken nog aangevuld worden, hou hem dus zeker in het oog!

Nationale initiatieven

Brussel

Op deze website vind je een overzicht van alle initiatieven die in Brussel en Wallonië worden genomen om ervoor te zorgen dat voedselhulpdiensten hun activiteiten kunnen voortzetten. De hulpdiensten kunnen hier aangeven wat zij nodig hebben, zo kunnen burgers en ondernemingen hun hulp aanbieden om hierbij te helpen.

🔗 https://www.avcb-vsgb.be/nl/actualites-full.html?news_id=6920&cmp_id=7

Covid Solidarity 

Zin om je buren te helpen? Sluit je dan aan bij Covid Solidarity, een platform waarop je aan je hulpbehoevende buren kan aanbieden om hun belangrijke boodschappen te doen. Het platform biedt een eenvoudige oplossing voor deze buren om een boodschappenlijstje op te stellen, zodat jij ze kan contacteren om hen met deze boodschappen te helpen.

🔗 https://covid-solidarity.org/nl.html

Dinnergift

Deze website heeft als doel het ondersteunen van lokale handelaars tijdens deze periode van lockdown. Het gratis platform staat open voor alle zaken en organisaties en laat hen toe online cadeaubonnen aan te bieden. Zo kan jij nu al een etentje, concert, yoga sessie of shopping trip reserveren en plannen voor wanneer de lockdown wordt opgeheven, of koop je de bon als donatie om de handelaar in kwestie te steunen. Het helpt hen alleszins om deze moeilijke periode te kunnen overbruggen.

🔗 https://www.dinnergift.be/nl/home 

Solidare-it

Solidare-it is een nationaal online platform waar je niet enkel hulp kan bieden aan hulpbehoevenden in je omgeving, maar waar je ook zelf hulp kan vragen. Het platform bestaat al langer, maar biedt het perfecte antwoord op de afstand die deze tijden van quarantaine veroorzaken. Inschrijven, maar ook hulp bieden en vragen is gratis en dankzij geolocatie en de keuze uit categorieën kan je gemakkelijk ontdekken wie in jouw omgeving voor je klaar staat of wie jij kan helpen. Dit platform staat niet enkel open voor particulieren, maar kan ook gebruikt worden voor hulp voor vzw’s, restaurants, lokale handelaren…

🔗 https://solidare-it.org/home 

Waarkanikafhalen? 

Een website om lokale horecazaken te ondersteunen. Door de maatregelen van de overheid moeten deze zaken gesloten blijven, maar veel zaken kiezen ervoor om het afhalen van maaltijden aan te bieden, en daar biedt deze website een goed platform voor. Niet alleen kunnen restaurants zich eenvoudig inschrijven en aangeven wat ze verkopen, je kan als klant erg eenvoudig terugvinden welke zaken in jouw omgeving deze oplossing aanbieden en wat er op het menu staat.
De website biedt je ook de mogelijkheid om een cadeaubon te kopen, zo heb jij een leuk geschenk voor na het opheffen van deze maatregelen, of kan je het zien als een donatie om de handelaars een duwtje in de rug te geven om deze periode te overbruggen.

🔗 https://www.waarkanikafhalen.be 

Lokale initiatieven

Dendermonde

De cafés en restaurants in Dendermonde moeten door de getroffen maatregelen sluiten, maar kunnen wel openblijven voor levering aan huis, afhaaldiensten en drive-in. Daarom biedt Dendermonde via deze website een overzicht van de lokale horecazaken die een of meerdere van deze mogelijkheden aanbieden. Je kan hier ook een cadeaubon kopen van bepaalde zaken, waarmee je of iemand anders een plezier doet na het opheffen van de maatregelen of die je gewoon koopt als steun. Al bij al, je steunt er vooral de handelaar mee in deze moeilijke periode!

🔗 https://www.dendermonde.be/steun-onze-lokale-horeca 

Knokke-Heist

Op deze website vind je een lijst met alle lokale handelaars in Knokke-Heist die de mogelijkheid bieden om af te halen of die bij je thuis komen leveren. Dit gaat van restaurants, traiteurs en bakkers, over wijnzaken en koffiewinkels, tot fietsenwinkels, bloemenwinkels en nog veel meer. Er zijn erg veel winkels van verschillende sectoren aangesloten bij deze lijst. Je vindt dus voor elk probleem zeker een oplossing!

🔗 https://www.knokke-heist.be/lijst-handelaars-afhaling-en-thuislevering 

Waals-Brabant 

Op deze website vind je alle restaurants terug in Waals-Brabant die een traiteurdienst aanbieden en hoe je ze kan bereiken. Je kan eenvoudigweg aanklikken waar je woont en je ziet of je favoriete restaurant aan deze actie deelneemt. Zo kan jij toch genieten van je favoriete gerechten in deze moeilijke periode, maar help je je lokale restaurants om deze moeilijke tijd door te komen.

🔗 https://brabantwallon.be/bw/news/resto-n-s-chez-soi.html 

Winkel bewust in je buurt

Een babbeltje bij de bakker, een extra sneetje charcuterie en een knipoog bij de slager ... bij de buurtwinkel binnenstappen loont. En je doet er niet alleen jezelf een plezier mee: betaal je met je Sodexo Card, dan schenken wij automatisch 2 cent aan de Voedselbanken.

Lees de andere verhalen

 • Corona: Getuigenis van een kruidenier

  Hoe doen lokale handelaars het? Als ze nog mogen openblijven natuurlijk… Erwin de Cock heeft een eigen kruidenierszaak. “Hopelijk komen nieuwe klanten terug”.

  Lees meer
 • Een nieuwe koelcel voor de Voedselbanken dankzij jullie!

  Bedankt! Jullie gebruikten tijdens de (Uit)geven in mijn buurt-acties, die Sodexo in de zomer van 2019 en in november en december 2019 lanceerde, met meer dan 370.000 jullie Sodexo Card bij de handelaars in jullie buurt.

  Lees meer
 • Ontdek waarom de Voedselbank van Eke onze hulp kan gebruiken

  “Die nieuwe bestelwagen hebben we echt nodig.” - 13 jaar oud is de bestelwagen waarmee de Voedselbank ...

  Lees meer