Bocca

Bocca: mikken op lokale kwaliteit aan eerlijke prijzen

Met een goedlopende zaak in Brugge en een tweede in Gent – die er weldra nog een zusje bijkrijgt in de studentenbuurt van de Arteveldestad –  mag Bocca, gespecialiseerd in (Italiaanse) take-awaymaaltijden, een succesvol concept worden genoemd.

Merlijn Mestdagh runt de Bocca aan de Recollettenlei in Gent, pal in het centrum, vlakbij het oude gerechtshof. “Sabine Vermees en Christophe Peellaert zijn 11 jaar geleden gestart met de eerste Bocca-zaak in Brugge”, vertelt hij. “Ik heb er dan ook lange tijd gewerkt. In Brugge gaat het in de eerste plaats om take-away. Er is weliswaar één lange tafel waar de klanten van hun bestelling kunnen genieten, maar een echt restaurant kan je het nog niet noemen. Er zijn wel plannen om hier verandering in te brengen, maar voorlopig is dat nog niet echt aan de orde.”

Drie en een half jaar geleden namen Sabine en Christophe een pand over waar voorheen een designwinkel was gehuisvest. “Hier bieden wij beide formules aan”, zegt Merlijn. “Klanten die wat meer tijd hebben kunnen rustig aan tafeltjes plaatsnemen. Wij beschikken over een mooi terras achteraan, waar het bij mooi weer aangenaam vertoeven is.”


Studenten

“Tijdens de middag staan hier vaak lange rijen, vooral studenten, aan te schuiven. En dan zie je ze vaak op de bankjes aan de waterkant hun lunch opeten uit de handige bekertjes waarin wij de maaltijden serveren. In Gent bestaat ons cliënteel voor een groot deel uit universitaire studenten, terwijl dat in Brugge eerder middelbare scholieren zijn. Maar wij krijgen hier ook heel veel toeristen over de vloer.”

“Voor alle duidelijkheid, dit is geen echt Italiaans restaurant. Wij bieden wel heel wat Italiaanse gerechten aan, maar je kan hier net zo goed een croque-monsieurtje bestellen. Waarom dan Italiaans? Gewoon omwille van de voorliefde voor die keuken en omdat dat goed aanslaat.”

Bocca cuisine

Lokale producten

“Wij willen onze klanten maaltijden aanbieden tegen een redelijke prijs. Daarom werken wij uiteraard met groothandelaars. Zij raden ons vaak lokale producenten aan, waarmee we dan ook in zee gaan. Dit biedt een dubbele meerwaarde. Enerzijds steun je op die manier de lokale economie en anderzijds beperk je met lokale producten ook je ecologische voetafdruk, aangezien je zo kunt vermijden om producten over een lang traject te laten invoeren.”

“Zo komt de geitenkaas, die we regelmatig in onze gerechten gebruiken, uit Gent. Onze ham is Ganda ham en de mosterd is van Tierenteyn, allemaal lokale producenten. Dat is ook het geval met onze bieren. We serveren Gruut, een in Gent gebrouwen biertje, maar ook Brugs bier staat bij ons op de kaart.”


Verpakking

“Wij proberen ook rekening te houden met de nieuwe noden. Zo bieden wij zowel vegetarische als veganistische gerechten aan, iets waar overigens veel vraag naar is, zeker in Gent. We zijn ook op zoek gegaan naar een producent van biologisch afbreekbare bekertjes, zo is onze verpakking een stuk milieuvriendelijker geworden. Deze worden geleverd door een Vlaamse firma, maar niet uit deze regio.”

Zowel in Brugge als in Gent gaan de zaken goed bij Bocca. “Dat is zo”, beaamt Merlijn Mestdagh. “Wij gaan in december een tweede zaak, met dezelfde naam, openen aan de Citadellaan, vlakbij de Overpoort, midden in de studentenbuurt dus. Het zal wel, net als in Brugge, een zuivere take-awayzaak worden.”

Winkel bewust in je buurt

Een babbeltje bij de bakker, een extra sneetje charcuterie en een knipoog bij de slager ... bij de buurtwinkel binnenstappen loont. En je doet er niet alleen jezelf een plezier mee: betaal je met je Sodexo Card, dan schenken wij automatisch 2 cent aan de Voedselbanken.

Lees de andere verhalen

 • “Bakker worden was een late, maar een goede roeping”

  Wellicht doet de dorpsnaam Bocholt bij weinigen een lichtje branden. Maar als je weet dat dit Limburgse dorp vlakbij Bree ligt, dan zal het wèl duidelijk worden. Bree, de thuisgemeente van Kim Clijsters, die zelfs af en toe bij bakkerij Knapen komt binnenwippen. “Ze is verre familie van me”, zegt bakker Jack Knapen.

  Lees meer
 • Het is goed tafelen in bistro ‘Onder den Toren’

  Bij de sportliefhebbers zal de gemeente Oosterzele wel een lampje doen brengen. Wielerfanaten weten ongetwijfeld dat de Ronde van Vlaanderen er passeert. Voetballiefhebbers zullen misschien wel gehoord hebben dat Tom De Sutter uit deze gemeente, gelegen tussen Wetteren en Zottegem, afkomstig is. En lekkerbekken kennen dan weer bistro ‘Onder den Toren’. Een gesprek met eigenaar Koen Brackenier.

  Lees meer
 • Een kleinschalige buurtsuper die nog tijd vrijmaakt voor haar klanten

  Als we ons naar de AD Delhaize in Heist-Goor begeven, komen we terecht in wat vijand nummer één is van elke winkelier. Wegenwerken. Maar het valt mee. Mits een kleine lus, die bovendien heel goed bewegwijzerd is naar de Delhaize, kunnen we ons foutloos parkeren op de ruime parking die de al even ruime winkel omringt.

  Lees meer